top of page

Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου (Πρόσθια Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική) AMIS

Dr_kouris_hip_x-ray_1.jpg
Dr_kouris_hip_x-ray_2.jpg

Το ισχίο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος. Εάν υποστεί βλάβη από αρθρίτιδα, τραυματισμό, οστεονέκρωση η άλλες αιτίες έχει σαν συνέπεια πόνο, χωλότητα, και δυσκολία στη βάδιση. Η ως άνω κατάσταση εφ' όσον επιμένει και δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αγωγή αντιμετωπίζεται χειρουργικά με αντικατάσταση του ισχίου με συνθετικά προθετικά υλικά. Αυτή η εγχείρηση λέγεται Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου (ΟΑΙ). 


Η ΟΑΙ είναι μια αποτελεσματική και δοκιμασμένη μέθοδος αντιμετώπισης του για οιονδήποτε λόγο φθαρμένου ισχίου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1960 και έκτοτε με τις συνεχείς βελτιώσεις στα υλικά και τεχνικές έχει καθιερωθεί και επικρατήσει σαν μια από τις πιο επαναστατικές εξελίξεις στο χώρο της χειρουργικής.
 
Η ΟΑΙ ξεκίνησε σαν μια μεγάλη πολύωρη εργώδης και τραυματική επέμβαση που στη πορεία εξελίχθηκε με τις τεχνικές ΜΙS (Minimal Invasive Surgery) σε ελάχιστα τραυματική.
 

AMIS

Η Anterior Minimal Invasive Surgery, που εφαρμόζεται στην Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου (ΟΑΙ) είναι κατά τη γνώμη μας η πλέον ατραυματική από όλες τις ΜΙS.


Η ΑΜΙS δεν πρέπει να συγχέεται με τεχνικές που αφορούν μόνο την μικρή τομή δέρματος.


Στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου AMIS επιδεικνύεται ιδιαίτερος σεβασμός όλων των ιστών της περιοχής και αυτό μεταφράζεται σε μικρή τομή δέρματος μικρή διατομή του υποδόριου ιστού ( λίπους ) όχι διατομή μυών και τενόντων, θυλακοτομή και όχι θυλακεκτομή κλπ.

Πλεονεκτήματα AMIS

Το αποτέλεσμα των ως άνω τεχνικών είναι:


1. ελάχιστη απώλεια αίματος


2. ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος


3. άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση


4. γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση


5. σύντομη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες


6. ολιγοήμερη νοσηλεία


7. άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 

8. ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εξαρθρήματος.

amis_propelasi_1.jpg

Τεχνική AMIS

 • Η προσπέλαση του ισχίου γίνεται από εμπρός (πρόσθια προσπέλαση) μακριά από τη περιοχή του περινέου και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες φλεγμονής.

 • Η τομή δέρματος δεν ξεπερνά τα 7 εκ με αποτέλεσμα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

 • Δεν διατέμνεται περιτονία.

 • Παρασκευάζονται και απολινώνονται τα επιπολής περισπώμενα λαγόνια αγγεία και έτσι εξασφαλίζεται η σχεδόν αναίμακτη προσέγγιση του ισχίου.

 •  Η προσπέλαση του ισχίου γίνεται μεταξύ δυο μυών (τείνων την πλατεία περιτονία και ραπτικός ) που νευρώνονται από δύο διαφορετικά νεύρα επιτυγχάνοντας τον ελάχιστο δυνατόν τραυματισμό της περιοχής και διατηρώντας  τη νεύρωση της περιοχής άθικτη.

amis_prospelasi_2.jpg
Dr_kouris_hip_operation_amis_2.jpg
 • Γίνεται πρόσθια θυλακοτομή και όχι θυλακεκτομή διατηρώντας άθικτα τα οπίσθια θυλακοσυνδεσμικά στοιχεία της αρθρώσεως που είναι απολύτως απαραίτητα για την σταθερότητα του ισχίου.

 • Η εξάρθρωση του ισχίου γίνεται πρόσθια με υπερέκταση και έξω στροφή ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εξαρθρήματος που συνήθως είναι οπίσθια.

 • Η προετοιμασία της κοτύλης και του μηριαίου γίνεται με ειδικά εργαλεία.

 • Η τοποθέτηση της κοτύλης γίνεται σε ουδέτερη θέση και του μηριαίου προθέματος σε 10 μοίρες πρόσθια απόκλιση.

 • γίνεται έλεγχος της σταθερότητας της αρθροπλαστικής  και της ισοσκελίας και αντιμετωπίζονται τυχόν αποκλίσεις.

 • η σύγκλιση του τραύματος γίνεται με συμπλησίαση τείνοντος την πλατεία περιτονία μυός και του ραπτικό.

Video: Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS - H Επέμβαση

Επιπλοκές

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση και πάρα τις προφυλάξεις και προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται έτσι και στην ΟΑΙ μπορεί να προκύψουν επιπλοκές που όμως είναι σπάνιες και αντιμετωπίζονται ανάλογα. Έτσι μπορεί να έχουμε επιπλοκές κατά την διάρκεια του χειρουργείου, άμεσα μετεγχειρητικά και πολύ αργότερα όπως:

 • βλάβη σε μύες και τένοντες

 • αιμορραγία και αιματώματα

 • νευροαπραξία 

 • κάταγμα του μηριαίου οστού

 • θρομβοφλεβίτιδες

 • φλεγμονές επιπολής 

 • φλεγμονές εν τω βάθει

 • αστάθεια ολικής αρθροπλαστικής

Με την ΑΜΙS οι ως άνω επιπλοκές είναι σπανιότερες και αυτό είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της τεχνικής. Χάρη στην AMIS:

 • η απώλεια αίματος είναι πολύ μικρή

 • οι πιθανότητες εξαρθρήματος είναι σαφώς μειωμένες

 • οι θρομβοφλεβίτιδες περιορισμένες

 • το ποσοστό φλεγμονών πολύ μικρό

Μειονέκτημα AMIS

Το μειονέκτημα της ΑΜΙS είναι οι αυξημένες διεγχειρητικές κυρίως επιπλοκές που παρουσιάζονται στο στάδιο εξοικειώσεως των χειρουργών με τη τεχνική (υψηλή καμπύλη εκμαθήσεως). Η χειρουργική εμπειρία εξαλείφει αυτό ακριβώς το μειονέκτημα καθιστώντας AMIS σίγουρη και ασφαλή. Tα πλεονεκτήματα της AMIS είναι μοναδικά και τα αποτελέσματα που εξασφαλίζονται εξαιρετικά. Η ΑΜΙS είναι η μοναδική καθαρά πρόσθια προσπέλαση και η μόνη που συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα δυο τεχνικών, πρώτον της MIS και δεύτερον της πρόσθιας προσπέλασης.

Βελτιώσεις στην AMIS

Dr_kouris_hip_operation_amis_1.jpg

Λειτουργώντας συστηματικά και μεθοδικά με την ομάδα μου στην τεχνική AMIS έχουμε πετύχει  βελτιώσεις και απλοποιήσεις και έτσι:

 1. δεν χρησιμοποιούμε ειδικό πολύπλοκο χειρουργικό τραπέζι έλξεως παρακάμπτοντας τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν απο αυτήν.

 2. η απολίνωση των αγγείων γίνεται με ειδικά κλίπs

 3. η συρραφή του μικρού τραύματος γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και τεχνική ώστε να μη χρειάζεται αφαίρεση ραμμάτων.

Υπάρχει βεβαίως εξοικείωση με τις άλλες τεχνικές του ισχίου (κλασικές και MIS) οι οποίες και  εφαρμόζονται εφόσον υπάρχουν οι ενδείξεις. Η άριστη γνώση της κλασικής επεμβάσεως είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ΑMIS τεχνικής η μετατροπή της οποίας σε παραδοσιακή είναι πολύ  απλή.

AMIS – Παχυσαρκία- Revision – Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου

 

Ο χρόνος ζωής μιας ολικής αρθροπλαστικής ισχίου κυμαίνεται από 15 έως 20 χρόνια. Μετά από το διάστημα αυτό πιθανότατα να χρειαστεί νέα επέμβαση η οποία λέγεται REVISION αρθροπλαστική ( αναθεώρηση αρθροπλαστικής ) ο βαθμός δυσκολίας στην εκτέλεση της οποίας είναι πάρα πολύ  μεγάλος. Και σε αυτή τη περίπτωση έχουμε κατορθώσει στις περισσότερες φορές να πετύχουμε την αντικατάσταση της παλιάς αρθροπλαστικής με τεχνική AMIS.

παχυσαρκια.jpg

Αν και η παχυσαρκία αποτελεί γενικώς σχετική αντένδειξη για τις MIS με την βοήθεια ειδικών εργαλείων και την αποκτηθείσα εμπειρία είναι πλέον εφικτή η εφαρμογή AMIS σε αυτή την κατηγορία ασθενών. Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου σε παχύσαρκους ασθενείς με την AMIS διευκολύνει αφάνταστα την κινητικότητα τους και συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας σε συνεργασία πάντα με τους ειδικούς της ομάδας μας διαιτολόγους και επεμβατικούς χειρουργούς.

Dr_kouris_hip_x-ray_3.jpg

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου σε συγγενή εξαρθρήματα είναι μια πολύ απαιτητική και με ιδιαίτερες δυσκολίες επέμβαση. Με την AMIS έχουμε πετύχει ικανοποιητική προσέγγιση της κοτύλης και του μηριαίου με πολύ καλό άμεσο και τελικό αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα

Η ΑΜΙS είναι η μόνη τεχνική με την οποία η προσπέλαση του ισχίου γίνεται μεταξύ δυο μυών που νευρώνονται από διαφορετικά νεύρα και διαφορετικές ρίζες και έτσι επιτυγχάνεται η διατήρηση του νευρομυϊκού συμπλέγματος της περιοχής ανέπαφο. Η μη διατομή περιτονίας και μυών με την σχεδόν αναίμακτη προσέγγιση του ισχίου παίζουν σημαντικό ρόλο στη ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση και επάνοδο στη φυσιολογική ζωή ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις άμεσες και απώτερες επιπλοκές.

Dr_kouris_total-hip-replacement_instrume

AMIS με μεθοδολογία FAST – TRACK.

 

Με τη  FAST – TRACK μεθοδολογία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην βελτιστοποίηση της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής κατάστασης του ασθενούς δημιουργώντας έτσι συνθήκες που ελαχιστοποιείται ή και παρακάμπτεται το εγχειρητικό stress.
Στη  fast – track μεθοδολογία εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα που  ενίοτε εξατομικεύονται στη διαχείριση περιεγχειριτικών παραγόντων όπως: 

 1. Επιλογή ασθενών και ρύθμιση παθολογικών καταστάσεων (υπέρταση – σακχαρώδη διαβήτη κ.α.).

 2. Πόνος (συνεχής χορήγηση, συνδυασμός φαρμάκων από το στόμα, ενδοφλεβίως και τοπικά με ειδικές αντλίες και καθετήρες).

 3. Αναισθησία (επισκληρίδια ή και γενική που σε αρκετές περιπτώσεις ενδείκνυνται). 

 4. Κινητοποίηση (άμεση κινητοποίηση την ημέρα της επέμβασης κρίνεται επιτακτική).

 5. Θρομβοπροφύλαξη (μόνο για μία έως δύο ημέρες).

 6. Μετάγγιση  αίματος (σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε συσχέτιση με προεγχειρητική αιμοσφαιρίνη, ηλικία, στεφανιαία νόσο, νοητική δυσλειτουργία κ.α.).

 7. Καθετήρας κύστεως (σπάνια και επί απολύτου ανάγκης).

 8. Διατροφή (ελεύθερη απο την πρώτη μέρα).

 9. Φυσικοθεραπεία (εκμάθηση βάδισης με χρήση βοηθήματος και φόρτιση σκέλους σύμφωνα με την ανοχή του ασθενούς).

 10. Χρόνος χειρουργείου (πρώτο χειρουργείο ημέρας για να υπάρχει το περιθώριο ανάνηψης αιμοδυναμικής ισορροπίας, έγερσης και  κινητοποίησης). 

Ο συνδυασμός της τεχνικής AMIS με τη μεθολογία  FAST TRACK έχει σαν αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διενέργεια ολικής αρθροπλαστικής ισχίου σε περιπατητική βάση με νοσηλεία μιας ημέρας και αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Video: Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS - Συνέντευξη

bottom of page